Vad och varför

Hej! 

Här kommer några rader om varför jag gör det här. Jag har legat och lurat på att skaffa en blogg ett tag, så här 6 år efter alla andra. Men nu har jag fått tummen ur och har äntligen kommit till skott. Idé bakom bloggen har jag haft ett tag, men jag har inte riktigt vetat om den skulle funka. Men efter ha fått så bra gensvar på bland annat den här och den här så tänkte jag att det nog kan finnas ett intresse ändå. Utöver att jag länge känt att jag vill ha någonstans att skriva. Jag tänkte berätta lite om vad jag skriver om och varför jag gör det.

Idé: Att genusstesta Sveriges större nyhets- och mediepublikationer. Både i det tryckta formatet för estetiken, men även det digitala för de tekniska sökmöjligheterna.

Vad är det här?: Varför kallar jag det genustestet? Jo, för att jag i första hand kommer kika på hur de olika könen framställs och i media, och vilken utsträckning de representeras. Jag testar då om det når upp till min högst subjektiva och godtyckliga nivå. Jag kommer kika på bland annat hur kön framställs och hur det representeras.

Framställning: Det vill säga den kvalitativa och innehållsmässiga granskningen av könen. Fokuserar på en artikels innehåll och om det är, kort och gott, könsstereotypt eller inte.

Representationen: Det vill säga antal och den kvantitativa granskningen kommer att, kort och gott, visa hur ofta de olika könen omskrivs.

Nu kanske det där lät super-duper-akademiskt. Det må så vara, inläggen kommer (förhoppningsvis) att vara skrivna på ett mycket mer lätttillgängligt sätt.

Annonser

6 thoughts on “Vad och varför

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s