Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

Alice Bah Kuhnke gjort mycket i sitt yrkesliv. Säkert mycket som hon kommer ha nytta av i rollen som Sveriges kultur- och demokratiminister. Det finns dock en vinkel som tycks vara mer intressant än någon annan. Den om hennes medverkan i SVT:s Disneyklubben. Inget ont om Disneyklubben, det var ett barnprogram på det tidiga nittiotalet som många barn och unga hade stor behållning. Hon var också en av de första rasifierade programledarna i svensk television. Detta på prime-time-SVT. Så nej, inget ont om det. Men nog om det.

Nu har hon nu blivit kulturminister, och vet ni vad? Hon har hunnit med bra mycket annat de senaste 20 åren. Här är ett axplock.

Bah

ÅF är ett börsnoterat bolag med ca 7000 anställda. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är ”en svensk statlig förvaltningsmyndighet med ett övergripande ansvar för de nationella ungdomspolitiska målen.” Imponerande, minst sagt.

Dock inte så imponerande som en kunde tro. Så här såg det ut idag när det stod klart att Alice Bah Kuhnke blivit utnämnd till svensk kultur- och demokratiminister.

expre metro Nyheter24 svd Svenskan AfonbladetBah

Tummen ner till det svenska medielandskapet. Klart att det kan finnas en relevans att vilja beskriva någons ”resa” eller när någon gör ett ”oväntat karriärval”. Att det i brödtext kan finnas en redogörelse över vad en person gjort tidiagre ser jag absolut inget problem med. Men, jag vill avsluta med att citera skribenten , där jag inte kan göra annat än instämma: ”att fokusera på ”Disneyklubben” när en skriver om en kompetent myndighetschef, Bah Kuhnke, som ny kulturminister, är sexistiskt. Reducera inte människors (särskilt kvinnors) kompetens till klickjagande rubriker om vad som gjort dem kända, snarare än vad de är bra på.”

På återläsande, kära vänner.

Annonser

2 tankar om “Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

  1. Åtskilliga rubriker har tagit upp det faktum att Stefan Löfvén jobbade som svetsare. Ett exempel: http://www.sydsvenskan.se/opinion/jobb-for-en-svetsare/. Är det också sexism då, eller är det bara när det skrivs om kvinnor som det kan vara sexism? Du tycks ha blott en lins i genusglasögonen (liksom alla feminister). Att bara se det i omvärlden man vill ha bekräftat, är självbedrägeri och naturligtvis totalt ovetenskapligt. De är bara osakligt grundade ÅSIKTER.

    • Jo men visst vettu, att Löfven är/var svetsare är det många som fokuserat på. Det får gärna någon annan skriva om, för det intresserar inte mig. Om det är sexism? Näe, det görs inte i förminskade syfte. Utan för att skapa en underdog-historia som ska sälja. Generellt sett. Vad det gäller din avslutning så har du ju helt rätt. Det är ju min blogg, så det kommer (tro det eller ej) att komma åsikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s