Mäktiga kvinnor, mäns beteende på krogen och yogabyxor

Hej allesammans! Här kommer dagens skörd av genusrelaterade nyheter och texter. Det blir kort om varje, för jäklar vad det händer saker.

Veckans Affärer utsåg igår näringslivets 101 mäktigaste kvinnor. De utsågs i en rad olika kategorier, men som blev utnämnd till den absolut mäktigaste i näringslivet var Helena Helmersson, hon är  hållbarhetschef på Hennes & Mauritz och driver alltså den kanske viktigaste framtidsfrågan i ett av Sveriges största företag. Vill ni ha en snabbgenomgång över vilka andra som fanns med så finns topp 5 ur de olika kategorierna här.  Topp 5 bilden funkar bäst om en kikar på den via en dator, men hoppas det går bra ändå.

Hej Blekk skriver bra om falska våldtäktsanmälningar, med tanke på Metros löpsedel och artikel igår (som finns med i Hej Blekk-inlägget). Finns inte så mycket mer att säga om det. Läs, bara läs.

Jag läste om en undersökning igår. Ett gäng kanadensare har studerat mäns beteende på krogen. Här kommer en förkortad version: ”When researchers at the University of Toronto and the University of Washington observed young people’s behavior in bars, they found that the man’s aggressiveness didn’t match his level of intoxication. There was no relationship. Instead, men targeted women who were intoxicated.” Vilket egentligen bara styrker tesen att män beter sig som svin, oavsett berusningsgrad.

Se har vi en här video som har gått och blivit viral.

Det där att snubbarna blir förbannade. För att det inte är en röven på en tjej som de spanar in. Orimligheten i det är bara monumental. Sexismen är tydlig (snacka om att tjejer och deras rövar bara existerar för tillfredsställa killarna). Samt att den ens blir viral är ju intressant i sig, men det följer ju en tradition där *män gör saker som kvinnor gjort länge men när de gör det får de uppmärksamhet*. Likasom den här, där en snubbe utger sig för att vara kvinna på en dejtingsajt, men pallar att vara där knappt två timmar. Eller snubben som skulle ha ett mansfritt 2014. Nu kanske jag ”går i fällan” som länkar till dessa, må så vara. Jag gör så den här gången.

Debatten om inkomstskillnader har ju pågått sen en tid tillbaka (egentligen har den pågått många år, men den har aktualiserats igen kan en säga). Den gick LO/SACO – Maria Abrahamsson – Malin Wreder.
Jag har dock missat att dela Maria Abrahamssons (moderat riksdagsledamot), men nu kom den med. Och här kommer alltså Malin Wreders replik. Wreder är huvudsekreterare för Delegationen för jämställdhet i arbetslivet och besvarar alltså tidigare nämnda Abrahamsson.

Det var det för nu. På återläsande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s