Uthängning, moderaterna och våld mot kvinnor

En ny dag, en ny uppdatering.

Det första jag vill ta upp är att fallet där en pojke smygfilmade sex med sin flickvän och lade ut det på nätet. Det är nu så att fallet kommer att tas upp av Högsta domstolen. Det är bra tycker jag. Det som jag dock stör mig på (förutom den uppenbara integritetskränkningen) i den här historien är pojkvännens advokat. Med ett uttalande om att tjejen hade gett sig in i leken lite även om hon inte var medveten om att hon filmades. Nej, hon är inte ”lite med på det (filmandet)” bara för att hon ligger med honom. Det är ett helt orimligt antagande. Att ha sex är en sak. Att spela in det och sprida det är en helt annan. Sen att filmen sprids via internet torde annars vara ett argument för att skadeståndet vara högre. Med tanke på den spridning filmen kan få och den tid den kan existera. Har en väl hamnat på nätet så är en fast. Det ska verkligen bli spännande att se vad Högsta domstolen kommer fram till nu när ärendet tas upp där.

Det andra nyheten som når mig är den att moderaterna har fått sin första hbtq-talesperson. Sen får en se vad det leder till. Det finns ju ett symbolvärde i att de väljer att tillsätta en talesperson i dessa frågor och det kan förhoppningsvis leda till att qbth-frågor hamnar högre upp på den politiska dagordningen. Det återstår att se. Som det ser ut i artikeln så kommer det bli väldigt mycket fokus på ”h”-et. Men som sagt, hur det går får  tiden utvisa.

Idag skriver också Amie Bramme Sey en text. Om hur Expressen uppmärksammar 8 mars, internationella kvinnodagen. Där hon bland annat skriver ”vad händer när Expressen enbart låter vita kvinnor komma till tals? Jo, vi får läsa om kvinnans vardag ur en vit människas perspektiv. Kan en vit kvinna återberätta en svart kvinnas vardag? Nej, det kan hon inte. Det är som att låta en man återberätta en kvinnas vardag.” En bra text enligt mig. Om vikten av att låta fler historier än bara vitas historier berättas.

Tills sist, det outtömliga ämnet våld mot kvinnor. En ny studie visar att var tredje kvinna i EU har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld. Här uppe i norr ser det till och med värre ut. Enligt studien har runt hälften av de skandinaviska kvinnorna blivit utsatta för fysiskt eller sexuellt våld. Det är skrämmande siffror som inte kan ursäktas på något sätt. Det är ett problem som är utbrett och det sker nu. Det är något som hela samhället måste arbeta för att få bort.

På återläsande!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s