Löneskillnader, Jared Leto och akademisk ojämställdhet

Då var det dags igen. Visst att jag skrev imorse, men jag fick lite tid över så jag tänkte köra på lite till. Dagen hittills har gått i löneskillnadernas tecken. De stora drakarna SACO och LO har båda gått ut med samma negativa besked. Kvinnor tjänar mindre än män. LO skrev på Aftonbladets debattsida om att ”mätt i faktisk månadslön är (arbetar)kvinnors löneandel 73 procent av männens”. Ur LO:s perspektiv så bottnar det i att de presenterar sin Jämställdhetsbarometer. Den behandlar just detta tema, löneskillnader. Ett tips är att spana in hashtagen #jämställdhetsbarometern på twitter. Där du kan följa hur diskussionerna kring ämnet går. Eller så läser du den briljanta Agneta Berges analys här.

SACO, som peggar upp inför stundande 8:e mars, skriver på sin hemsida om ”så mycket mindre tjänar kvinnliga akademiker” och illustrerar det väldigt tydligt här.

För den som vill ha SVT:s vinkel på det så omskrivs det här. Där fokuserar de på att det är deltidsarbetet (som är mycket vanligare hos kvinnor) som är den stora boven. Vilket är ett genomgående tema, tillsammans med det faktum att traditionellt sett så har kvinnodominerade yrken konstant nedvärderats.

Men det är inte bara löneskillnader som nästlade sig in i mitt medvetande igår. Utan även en del svallvågor från Oscarsgalan. Jag tänker först och främst på Maria Ramnehills text om Jared Leto, Dallas Buyers Club och problemet med att det ständigt är cisfolk som spelar transpersoner på vita duken. Det är en viktig text och läs den gärna om ni inte redan gjort det.

En annan sak, som jag tycker fått alldeles för lite uppmärksamhet, är det faktum att var femte vuxen kvinna i Sverige och var tjugonde man har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Var femte kvinna. Det är helt oacceptabelt och det är en riktigt skrämmande siffra som inte går att ursäkta på något sätt.

Att män åker gräddfil inom akademin kan kanske vara en liten tillspetsning, men det faktum att åtta av tio kallade professorer är män ger inte direkt andra signaler. Genom att kalla en professor kan ett lärosäte ta en genväg i anställningsprocessen och göra en strategiskt viktig rekrytering utan att först lysa ut tjänsten. Som om könsfördelningen inte är tillräckligt snedvriden redan idag .

Det där var dagens genussvep 2.0. En blandad kompott, men så kan det vara ibland. På återläsande!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s