AllBright, #Könsgapet och Tempermag

Dag tre och vi rullar vidare i #blogg100. Idag kommer genussvepet tidigt, men eventuella nyheter som inte kommer med  idag kanske kommer med imorgon istället.

Så vad har hänt i genusväg idag då? Jo, bland annat så har AllBright-rapporten släppts. Vad är då detta kanske någon undrar? Jo, jag tänkte så att jag använder deras egna ord: ”AllBright arbetar kontinuerligt med att kartlägga och granska representationen av kvinnor och män på ledande befattningar i börsbolagen. Varje år släpps denna rapport, AllBright-rapporten, en kartläggning av börsbolagens ledningsgrupper.” Här kommer ett litet axplock om vad de kommit fram till i år:

  • För första gången är det fler bolag som har en kvinna, än noll kvinnor, i ledningsgruppen
  • 238 av börsens VD:ar är män och 15 av börsens VD:ar är kvinnor
  • Flest kvinnor finns bland konsumentbolagen
  • 144 börsbolag placerar sig på AllBrights nya gråa lista
  • Först år 2022 töms AllBrights svarta lista* om dagens tempo består
  • År 2041 når vi jämställdhet. Först om 27 år når svenska börsbolags ledningsgrupper jämställd representation (60/40), räknat på den genomsnittliga förändringstakten sedan den första AllBright-rapporten (2012).

*den svarta listan är en lista över bolag som har noll kvinnor dess ledningsgrupp.

Det var en kort passus om AllBright. Men mer om kön kommer nu. Det är nämligen så att Sveriges Radio har dragit igång ett projekt som ska syna ”skillnaden i lön mellan män och kvinnor, yrke för yrke”. De har valt att kalla det #Könsgapet. Spana gärna in det, vettja. Och den med ett skarpt öga kanske noterar att publiceringsdatum är den 1:a mars och att i dag är den 3:a. Så är det, men nyheten nådde mitt öga idag så… Haha.

Sen har ju det fantastiska initiativet Temper Magazine lanserats. Det är vad en skulle kunna kalla ett Harlem Globetrotters för den normkritiska världen. Och då menar jag INTE att de verkar i någon slags showoff-anda, utan att det är så oerhört tunga namn som verkar där. Det här kan bli hur bra som helst. Visst att jag är en dag sen på den pucken också, de drog igång igår, men vad gör väl det. Klicka in och läs, ni kommer inte bli besvikna.

Må väl, mina vänner. På återläsande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s