Oscarsgalan 2.0 (blogg100)

Hallå i stugorna och lägenheterna, hoppas ni har det bra där ute och att helgen varit god mot er. Idag är det dag två i bloggutmaningen #blogg100 och därmed dags för inlägg nummer två. Det blir lite utav ett temainlägg, i och med att världens största filmarfest går av stapeln i natt. Den berömda Oscarsgalan. Jag ska dock inte snöa in helt på den gamla onkeln, men han (sic!) kommer dock stå i fokus. Men det kommer även annat som förhoppningsvis är intressant. Det finns massvis med spännande statistik angående representation, vinnare och hur det står till med könsfördelningen. Bland annat detta.

Visst du att:

  • Sedan den första Oscarsgalan gick av stapeln 1929 är det bara det bara två kvinnor som har lett showen ensam. Whoopi Goldberg (4 gånger) och Ellen DeGeneres (2 gånger). För att jämföra behöver vi gå hela vägen tillbaka till 2012 för att hitta två män har lett showen ensam (Billy Crystal 2012 och Seth Macfarlane 2013)
  • Endast fyra kvinnor har blivit nominerade för bästa regi och endast en kvinna har vunnit (Kathryn Bigelow för ”The Hurt Locker”). Som en hint har 512 filmer blivit nominerade genom åren.
  • I snitt så vinnaren för ”bästa manliga huvudroll” 44 år. Medan vinnaren för ”bästa kvinnliga huvudroll” i snitt bara är 35 år. Vad säger det? Är kvinnor bättre att agera och blir kanonskådisar tidigare (min teori) eller är det så att äldre kvinnor inte premieras i den väldigt utseendestyrda filmindustrin (kanske en teori som ligger närmare sanningen).
  • Priset för bästa kvinnliga huvudroll går oftare till en person i en film som inte är nominerad till årets film. Det är oftare att bästa film/manliga huvudroll korrelerar. Slutsats: filmer med en stark kvinnlig huvudroll värderas generellt sett lägre än manliga diton.
  • Samtidigt som att det är större chans att en film blir ”bästa film” om den är ”male-centric” än om den är ”female-centric”.
  • Vill du vinna en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll? Då är chansen stört om du spelar någons fru, flickvän eller syster. Vill du däremot vinna för bästa manliga så ska du se till att spela en historisk person, en lagens väktare eller en militär.

Det var det om det. Hur står det till med representation på andra håll då? Jo det så ju sådär ut. Som i så många andra sammanhang så tjänar du helt enkelt på att vara en vit man. Kort och gott. 

Det var ju en del om hur det ser ut bakom och framför kameran. Men när vi ända är inne på Oscarsgalan så tycker jag att vi passar vi på att minnas hur rapporteringen från detta världens största filmevent såg ut förra året. Bättring i år månntro? För då såg det ju inte så bra ut.

Bonusinfo! Vet ni hur många filmer på IMDB:s topp-20-lista som har en kvinna som ”leading roll”? Svar noll.

Inom kategorin animerat så är det faktiskt två, varav en är Belle från Sjönheten och Odjuret (dock att hur Disney porträtterar kvinnor kvinnor tarvar egentligen ett eget inlägg).

Det var allt för idag, den som vill läsa lite mer om film, kön och representation så finns det här, här, här, här, här, här, här och här. Det är även här som allt statistik som nämns ovan finns.

Ha det så fint allesammans!

Annonser

2 tankar om “Oscarsgalan 2.0 (blogg100)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s