2013 och feminismen

Nu när 2013 börjar dra sig mot sitt slut så kommer börjar de oundvikliga bästa/sämsta-listorna poppa upp. Detta fenomen tar sig givetvis in den feministiska rörelsen. Till både stor glädje, och en del förtret. Glädje, över att det finns så många personer och handlingar att inspireras och imponeras av. Förtret i att se så många bakslag. 

Men jag tänkte inte göra någon egen lista, jag tänkte samla ihop ett gäng listor. Se det som en… lista över listor. För att på slutet samla upp det som jag tycker har gått förbisett. Here we go.

Den eminenta bloggen enblommigtekopp kör sin lista Feministåret 2013, med guldkorn som Fatta, en kampanj med främst två syften. Det ena är att få människor att reflektera kring övergrepp och fatta att sex handlar om samtycke. Det andra är att få politiker att fatta beslut och lagstifta så att ingen som våldtar går fri. Rummet, en plattform för samtal, diskussion och analys för rasifierade feminister och antirasister. Jämställd Festival, ett initiativ som arbetar för en mer jämställd festivalscen i Sverige. Och #hejdåsexism, ett initiativ som skapades som motreaktion mot den sexism som finns överallt ibland oss. Detta visar på bredden som finns i dagens feminism och jämställdhetsarbete. Listan innehåller passande nog 33 punkter. Talet 33 var nämligen ett av de mest omskriva i feministiska kretsar. Men mer om det senare.

På den makthavargranskande sajten Politism, där Genusfolket befinner sig sedan en tid tillbaka, skriver Hanna Gustafsson om Feminismen och 2013 – det du minns och det du kanske inte minns. Där finns bland annat #hijabuppropet med. Ett upprop till alla kvinnor i Sverige om att de skulle beslöja sig, i syfte att visa solidaritet med alla muslimska kvinnor. Detta upprop fick sedan spridning långt utanför Sveriges gränser. Hos Genusfolket nämns också Judith Kiros inlägg Feminismen, vitheten och jag. Har du inte läst den har du något gott framför dig. Och till sist, även den könsrollskonservativa leksaksbranschen visar tecken på bättring.

Även Aftonbladet Wendela listar på för fulla muggar. Men de skippar f-ordet och skriver om årets genusdebatter. Där finns bland annat storyn om den fantastiska Astrid Johansson, som reagerade på en sexistiskt skylt som sattes upp på hennes skola. De lyfter även upp Sofia Zackrissons briljanta 33 anledningar, som verkligen var en av svensk feminisms stora snackisar 2013. En annan som listas är Michaela Larsson (a.k.a hejblekk) och kampen mot glorifierande av ätstörningar. Lägg därtill ”Så jävla PK”-geniet Bianca Kronlöf så har du en kvartett som heter duga.

För den internationellt lagda så har The GuardianHuffington PostThe Atlantic och PolicyMic gjort listor. Inte rena feminist-listor, men som cirklar kring ämnet. Med bland annat initiativet A-märkt, Texas-ikonen Wendy Davies legendariska tal och det faktum att Laverne Cox fick sitt internationella genombrott i år. Angelina Jolie är med på ett hörn för den som minns. Beyoncé var… Beyoncé. Och sist men inte minst: I am Chelsea Manning. The Guardian passar även på att lista ett par bakslag. Bakslag som dock inte fick plats var det faktum att KroatienIndien och Australien samtliga lagstiftade bort rättigheter för homosexuella. Lägg därtill situationen i Ryssland och det fruktansvärda som sker i Uganda.

Sedan, som en liten bonus, slänger jag in en del andra typer av ”listor” också. Som den här, av Miss Representation som visar How the Media Failed Women in 2013. Och när vi väl är inne på representation, så ligger det i linje med hur kvinnor konstant är underrepresenterade i filmbranschen. Som de flesta vet så går film och reklam hand i hand. Den reklamorienterade sajten Adweek har bl.a. gjort en lista över de 10 mest sexistiska reklamerna 2013. Där den ena är värre än den andra.

Sådär. Det var nog allt. Nästan. Det finns lite mer som jag vill lyfta fram, som inte riktigt finns med här ovan. På både gott och ont. Mest gott dock.

2013 var året då fiskporr blev ett begrepp gott som något. Det var året då Rwandas parlament kom att bestå av 2/3 kvinnor. Den alltid så skarpa Fanny Åström skrev Man och feminist – den stora guiden. Isabel W. Sörensen skapade den oerhört underhållande sidan When you are a feminist. Robin Thicke var ett sexistiskt svin. Ett knippe män lovade att de skulle #tackanej. Jackson Katz gjorde ett tänkvärt framträdande om varför våld mot kvinnor är en mansfråga. Teamet ”Skulden är inte min” gav ut en bok med samma namn. Lagen om tvångssterilisering för personer som genomgår könskorrigering upphörde. Vi fick en jämställdhetsminister som kallar sig feminist (vad det har för betydelse i praktiken återstår att se). Angela ‘Taggen’ Larsson gick undercover som vit medelålders man. Samt att 2013 var året då Mitt namn är My skrevs.

Jag själv började skriva här 2013, vilket inte tar plats på någon lista, men det har varit ett spännande år. Med Oscarsgalangayvänliga reklamfilmer och sexistiskt bildspråk som några personliga höjdpunkter. Hoppas 2014 fortsätter på samma spår. Vissa kanske tycker att det är lite tidigt att summera ett år redan nu, men om något mer händer, eller om någon av er kommer över fler listor, så hojta till. Då tar jag givetvis med den också.

Må väl allesammans, och hoppas ni får ett riktigt bra 2014.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s