#TackaNej

Idag lanserades sajten ”Tacka Nej”. Det är ett upprop av män, för män om att män ska tacka nej till att delta i så kallade ”all male panels”. Det är paneler som det bara består av män. Det kan gälla på mässor, seminarier, forum etc. Tanken är att det ska sätta press på arrangörer så att de reflekterar över könsfördelningen när de bokar deltagare till tidigare icke-exempelgivna mässor/seminarier/forum.

Och det vore givetvis bra om uppropet inte behövdes. Om arrangörer själva skulle komma fram till att en jämn könsfördelning är något att sträva efter. Det vore en ”bättre” och mycket sundare utveckling. Att självinsikt skulle leda utveckling och framsteg. Men att vänta på den självinsikten, det tror jag går för långsamt.  Då hade vi redan varit där. På samma sätt som kvotering är ett medel för att nå jämställdhet, så är också ”tacka nej” ett medel.

Är det de bästa medlen? De som ger mest effekt? Kanske inte, men det kanske ger någon effekt. Risken finns också att det blir ett jämställdhetsalibi för de män som deltar i uppropet. En känsla av att ”ah, men jag tackar ju nej till saker” och vara nöjd så. Kampen för jämställdhet tar inga jättehopp framåt då, om en säger så.

Samtidigt som att det faktiskt ka väcka insikt hos andra. En insikt om sina egna privilegier som en har genom att vara en (cis)man.

Så själva idén då? Hyfsad, men mer åt det positiva hållet. Det är ingen ny idé och det är inget nytt fenomen. Nyheten ligger väl i det nu är översatt till svenska. Men det blir nog bra, när hypen har lagt sig och nejtackandet börjar att praktiseras i verkligheten. Män får redan så mycket plats, förhoppningsvis blir det ändring i någon skala.

För att sammanfatta:

Ja, det är bra att sådana här initiativ kommer till.
Ja, det är synd och skam att det inte skett tidigare.
Nej, männen bakom detta behöver inte hyllas eller lyftas. Tusentals jämställdhetspolitiska aktioner begås varje dag. Av tusentals kvinnor som aldrig uppmärksammas. De är människorna som ska hyllas.
Ja, det mesta som Lina Thomsgård har att göra med är smart och genomtänkt.

Det är i runda slängar vad jag tycker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s