Desperation och arbetslinjen

Nu vill Moderaterna verka för att tiden som man kan vara provanställd förlängs från sex månader till ett år. Det måste vara bland det mest korkade politiska förslagen som kommit på senare år. Det är ett beslut som med kirurgisk precision slår direkt mot arbetstagare och gör arbetsmarknaden, för framförallt unga, mycket otryggare. Det här slår mot människor som inte är rika. Människor som inte har eget kapital som fallskärm ska hållas. I och med att sociala trygghetssystem nedmonteras så blir folk rädda för att bli utan jobb. Människor blir desperata att haka sig kvar på en arbetsplats, trots att de inte trivs. I rädsla för bli helt utslagen vid eventuell arbetslöshet.

Men det är väl en utstuderad del i ”arbetslinjen”. Att kalla det för flexibilitet i stället för trygghet. Människor ska inte känna trygghet, människor ska känna desperation. Desperata människor limmar perfekt med arbetslinjen.

Sen är den förlängda provanställningstiden en total inkompetensförklaring av de svenska arbetsgivarna. Eller? Behöver ett företag verkligen mer än 6 månader på sig att bestämma om en person är rätt för tjänsten eller inte? Klart de inte behöver. Eller, är svenska företag så pass rekryteringsinkompetenta? Nej, det tror jag inte. Men jag kanske är för naiv.

Dock så gissar jag på att många företag med glädje ställer sig bakom det här förslaget. De kan ju spara pengar på det. De kan langa in provanställd efter provanställd utan att behöva tillsvidareanställa någon. På så sätt spar de pengar. Visst, rekryteringsprocesser kostar pengar. Men nu kan de processerna bli färre. Men ”flexibiliteten” blir större. Och med den höga arbetslöshet vi har idag, med stor tillgång till arbetare, kan människor med enkelhet bytas ut.

Och nu vill moderaterna göra människor ännu mer utbytbara. Mer betydelselösa. Mer desperata.

Annonser

One thought on “Desperation och arbetslinjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s