Hederskultur

Fan vad less jag blir.

På den inrotade jävla hederskultur som finns runt omkring oss. Det kan väl på allvar inte finnas någon som nekar till att det finns en hederskultur i Sverige? Det finns i varje små- och storstad. Bröder, fäder och män i allmänhet som på ett eller annat sätt  häver ur sig ”rör inte min syster/dotter”. Jag vet inte hur många gånger jag har hört män prata om sina flickvänner som om de vore ägodelar. Kontrollbehov förklädd till svartsjuka. Svartsjuka (men jag älskar ju dig!) som som ett medel att kontrollera.

Pojkvänner som inte låter sina flickvänner ha kjolar på sig. För att det är ”utmanande”.

Vad då utmanande, tänker jag? Vad är det för utmanande med en kjol? Är det din överlägsenhet som man som utmanas? Varför ska du, i egenskap av man, ha rätten att bestämma vad en tjej ska ha för kläder på sig? Det är en billig poäng som bottnar i att mannen anser sig äga kvinnan och hennes uttryck. Hur hans åsikt är viktigare än hennes.

Sen är det inte alls ett främmande fenomen inom populärkulturen heller. Där har mängder av fadersfigurer skyddat sina döttrar. Historien om hur en kvinna nekas till att vara den hon är, och vara med den hon vill, har berättats åtskilliga gånger. Och kommer berättas många gånger till. Nackdelen med detta är att inom den moderna populärkulturen finns det ofta ett vurmande för happy endings. Flickan och pojken får varandra i slutet, trots deras motgångar och motstridiga fadersfigurer. Tyvärr fungerar verkligheten sällan som en Hollywood-produktion. Utan det kan sluta med en sargad självkänsla, som en följd av att ständigt bli nekad rätten till att göra egna val.

Bröder. Bröder som agerar livvakter åt yngre systrar, men som själv inte har några skrupler vad det gäller att behandla kvinnor som om de vore en Metro-tidning. Pump-and-dump. Behandla människor som du inte vill att din lillasyrra ska bli behandlad. Fan vad jag hatar det hyckleriet.

Hederskulturen är en del av det patriarkala samhälle vi lever i. Den bryr sig inte om var du kommer ifrån. Om det är Laholm eller Los Angeles spelar ingen roll. Den kan ta sig uttryck olika på olika platser. Men bottnar alla i en och samma tanke: mannens bestämmanderätt över kvinnan.

Och den behöver behöver bekämpas. Män måste våga säga ifrån när andra män och ifrågasätta sin egen roll i samhället. Det första steget till en lösning är att identifiera problemet. Och här står män för problemet.

Det fick bli en text idag. Inga bilder. Inga länkar. Bara ord. Må väl allesammans.

Annonser

One thought on “Hederskultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s