Angående Ebba Busch

I en artikel på Aftonbladet debatt skriver Uppsalas kommunalråd Ebba Busch (KD) om fattigdom. Jag läste och kände ”shit, det här var ju dåligt”. Så det här inlägget handlar inte så mycket om genus, men det här är ju den ”plattform” jag har liksom. Därför hamnar det här, så kan det bli ibland. Nog om det, den kursiverade i texten nedanför är citat från Ebba. Det andra är mina kommentarer. Enjoy.

 • Men den relativa fattigdomen – att min granne kan köpa en finare bil än vad jag kan – är inte ett problem.”
  Ebba, det finns många familjer i Sverige som inte ens har råd med en bil. Men jag förstår hur Ebba tänker, om en person är kommunalråd i Sveriges 4:e största kommun så kanske ens referenspunkter blir ”finare bil”. Inte ”bil överhuvudtaget”. 
 • ”Låt oss för hederlighetens skull vara tydliga: det är skillnaderna i inkomst som har ökat, inte klyftorna.”
  Eh, vad sa du att du sa, sa du? Jag säger inte att inkomstskillnader och ”klyftor” är absoluta synonymer. Men det vore intressant att höra Ebba förklara skillnaderna här.
 • ”En nästintill samlad mediakår och politisk vänster beskriver en ökad relativ fattigdom som ökade klyftor” […] ”Den svenska samhällsdebatten saknar helt stake när det kommer till värderingar. Debatten går i stället ut på att om inte alla har det precis likadant då kommer människor att fara illa.”
  Att debatten saknar stake lämnar jag därhän, det är inte tänkt att det ska handla om kukar nu. Det som är intressant är att hon först skriver om en ”samlad mediakår och politisk vänster” som beskriver ökade klyftor och relativ fattigdom, för att sedan skriva att ”den svenska samhällsdebatten saknar värderingar”. SPOILER: att vara emot ökade klyftor kan vara en värdering. Ja, det kan faktiskt vara så att människor vill ha ett jämlikare samhälle. Det har både folk med kuk och fitta skrivit om. Ps. vilka som är ”vänster” är inte definierat. Är det vänsterpartiet Ebba refererar till? Är det alla vänster om KD? Eller är det bara en populistisk klyscha där hon (ville skriva hen, men skippade det med respekt för KDU) vill vinna billiga poäng?
 • Aldrig har vi haft det så bra materiellt sett som i dag, men aldrig har våra barn och unga mått så dåligt som i dag”. [….]  ”I stället bör vi ta ansvaret att förmedla att deras värde inte sitter i det materiella, och ge dem verktyg att hantera människors olikheter och att bekämpa verklig fattigdom.”
  Ebba skriver också att ”jobbskatteavdraget har faktiskt gjort det möjligt för fler att köpa en smartphone”. Min tolkning är att du tycker det är positivt att kan köpa smartphones med mera. Bidrar alliansens, det vill säga den konsumtionspositiva, politiken till att barn och unga mår dåligt? 
 • ”Måttet för relativ fattigdom är missvisande och innebär att alla de som ligger under medianen för vad en person i Sverige tjänar, det vill säga 22 477 kronor i månaden (2011 års siffror) är fattiga.”
  Det där med relativ fattigdom var det ja… Enligt OECD:s definition av relativ fattigdom så är personer med en inkomst som understiger 50 procent av medianinkomsten i landet relativt fattiga. Vilket är en stor skillnad. *uppdaterat* Ebba har här erkänt ett misstag, men det finns fler som är sett tveksamheter kring siffrorna.

 • ”Hur och varför ska vi ordna exakt samma liv för något som bygger på något så vackert som mångfald och olikhet? Vi behöver i stället orka ta debatten om värderingar som inte stöper alla i samma form, utan som vågar erkänna människors unika personligheter.”
  Jämlikhet handlar inte om att stöpa alla människor i samma form, det handlar om att ge människor likvärdiga förutsättningar för att få ett så bra liv som möjligt. Samt att ”erkänna människors unika personligheter”? Det är inte direkt KD som ligger i framkant vad det gäller exempelvis transpersoners rättigheter, om en ska uttrycka sig diplomatiskt.

Det där var bara en del av tveksamheterna i Ebbas artikel. Det får räcka så den här gången. Ha det bra där allesammans.

Annonser

2 thoughts on “Angående Ebba Busch

 1. Det är rätt fascinerande faktiskt hur en del människor liksom varken ser, hör eller tänker. Den där Ebba verkar inte riktigt leva i samma verklighet som de flesta andra av oss. Hon verkar ha lite tolkningsproblem också. Nåja, ha det bra du också! /Calle, (0:- i inkomst. Före skatt.)

 2. Bra att du spjälkar upp artikeln så här pedagogiskt för fast att jag har druckit så mycket kaffe jag kan för att vakna så förstår jag henne inte i alla fall. Men nu blir det allt tydligare att hon behöver lite undervisning av Genustestet endel kramar och att hon behöver ta semester.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s